top of page

Om Sake och andra Japanska drycker 

 • Vad är Sake?
  Sake är en alkoholhaltig dryck med ursprung från Japan. Sake kallas ofta för risvin på svenska, men det är egentligen en mycket felaktig beskrivning. Saketillverkningen liknar mer öltillverkning, där man brygger ris,koji sporer, jäst och vatten. Det finns 65 olika rissorter som är designerade för bryggning av sake. Beroende på sort av ris, jordmån där den odlats och poleringsgrad som valts så skapas grundpalletten för saken. Det finns en enorm variation på sake där du kan hitta sake som påminner lite om om madeiravin med söta fruktiga smaker, medans en annan sake kan vara mer likt ett torrt vitt fruktigt vin och med fördel severas i ett vinglas.
 • Vilken sake är godast?
  Den godaste saken är givetvis en smaksak, så det vore dumt att ge sig in på en sådan definition. Det finns dock ca 10.000 olika sake sorter och drygt 1500 bryggerier i Japan, så att ha koll på vad som är bäst är inte så lätt. Vi har dock noterat att för personer som inte testat sake tidigare är det antingen de torra lätta sake sorterna ofta med ett ursprung från Akita eller Niigata prefekturerna som är lättast att ta till sig. Många tycker även att mouserrande Sake är kul. Ju mer sake man provar, desto mer nyfiken blir man och normalt sett brukar man även utveckla ett tycke för mer komplexa, kanske också mer traditionella smaker ju mer man testar. Bästa saken då? Nej, det kommer vi inte svara på utan du måste helt enkelt skapa dig en egen uppfattning av vad du tycker om genom att prova dig fram.
 • Hur skall man dricka sake?
  Här beror det på viken typ av Sake du dricker, precis som med vin kan smakupplevelsen helt förändras beroende på det glas du väljer men också beroende på temperaturen du serverar den i. Finare sake (av typerna Junmai, Junmai ginjo, eller Junmai daiginjo) är det oftast kall servering som gäller, men vissa tillverkare kan rekommendera värmning även av dessa lite bättre kvalitér. Sake från Akita och Niigata är ofta rena, torra och klara med fruktiga toner, dessa kan med fördel drickar i ett vinglas, medans mer traditionella sake inte alls passar i vinglas utan med fördel dricks i kopp. Testa dig fram, det är kul att testa och ibland händer väldigt kul saker som man inte alltid hade trott.
 • Är sake sprit?
  Nej Sake är inte destillerat, så det är det inte. Sake är dock i jämförelse med vin inte lika fruktigt, vilket gör att alkoholen ibland kommer fram tydligare än i vin. I Japan dricker man dock Shochu som är en destillerad alkohol. Shochu är ofta gjort på ris,sötpotatis eller korn. En högkvalitativ ris shochu är ofta gjorde med en egen Sake-brygd som sedan destilleras till allt mellan 20-40% alkoholvolym.
 • Vad är Shochu?
  Shochu är ett samlings namn för destillerad alkohol i Japan, det finns flera typer av shochu där basen i shoschu kan baseras på tex ris - (Kome Shochu), sötpotatis (Imo Shochu) , korn - (Mugi Shochu), bovete - (Soba Shochu) och sockerrör - (Satokib Shochu)i.
 • Hur skall man dricka Shochu?
  Traditionellt dricks Shochu med is eller med varmt vatten (vanligt under vintern). En annan vanlig servering är att blanda med Shochu med the eller att hälla i sodavattem eller mer fruktiga läskedrycker dock oftast med lite mindre sötma än vanlig läsk. Lite som med annan sprit gäller väl grundregeln att bättre sorter bär sin smak själv och då är "on the rocks" perfekt.
 • Enter your answer here
bottom of page